Ontwikkelen van

levenskracht & levenskwaliteit

Vanaf de jaren tachtig draag ik mijn onderzoeksvraag met liefde in mijn hart: Wat is dementeren?

Alles wat ik toevallig tegenkwam of antwoorden die me vaak werden opgedrongen waren steeds niet het antwoord wat ik zocht.  Eigenwijs als ik ben, heb ik nooit mijn best gedaan het krampachtig te willen weten, het antwoord ligt in mij wist ik en ooit weet ik het, ik gaf mijzelf alle ruimte en tijd.

In 2014, terwijl ik voor de tweede keer de Camino, het pelgrimspad naar Santiago de Compostela liep (ik was helemaal niet bezig met mijn onderzoeksvraag,) was het antwoord er ineens: DEMENTEREN IS EEN OVERGANGSFASE. Dit is ‘t antwoord, ik ervaarde het in heel mijn wezen.

Een overgangsfase naar een nieuwe dimensie in jezelf is ontstaan maar hoe ga je daar mee om in deze wereld?

Natuurlijk was precies dit wat wij intuïtief al jaren doen: mensen helpen zichzelf weer terug te vinden in de verwarring. Ruimte geven, niets voor hen invullen, tijd geven, liefdevolle aandacht wanneer het nodig is en vooral met rust laten. Zo  helpen wij mensen die dementeren een stap verder in hun leven. De een geraakt weer op orde en de ander helaas niet. Niet iedere thuissituatie begrijpt dit of kan dit bieden.

Het beste is om op tijd te durven benoemen, je er niet voor te schamen,  de juiste mensen om je heen te hebben en geen sederende medicijnen te gebruiken. Je wil immers de weg terugvinden in jezelf. Soms lukt dat ook. Familieleden, vrienden spelen hierbij een super belangrijke rol.

Tijdens deze wandeltocht schreef ik alles op wat ik wist en had ervaren de afgelopen tientallen jaren en gaf het boekje uit: ‘24 uur met God. Dementeren is een overgangsfase’. 

 • Download

  24 uur met God. Dementeren is een overgangsfase

  Indien je interesse hebt in het boek '24 uur met God. Dementeren is een overgangsfase', dan kun je het boekje bestellen via Bureau voor Gezondheidsontwikkeling door een mail te sturen naar info@gezondheidsontwikkeling.nl. Het boek wordt je dan per PDF toegezonden.

  Ik heb interesse in het boek
  24 uur met God. Dementeren is een overgangsfase

Dementeren

is een overgangsfase

Vanuit Bureau voor gezondheidsontwikkeling worden trainingen en begeleiding gegeven aan medewerkers en familieleden. Een team van medewerkers begeleiden deze processen bij mensen aan huis. Met alle aandacht, met hart en ziel en spiritueel inzicht om de mens met dementie alle kans te bieden zichzelf terug te vinden, ieder op haar of zijn manier. Een mooie bijwerking van deze manier van werken is dat wij allemaal zichtbaar groeien in mens zijn, meer leven vanuit ons hart en ons laten leiden door de natuurlijke intuïtie van het moment. Ons ego gebruiken wij bewust, in plaats van dat ons ego onbewust ons leven leidt.

Wat zou het mooi zijn wanneer er meer aandacht komt voor de verwarde mens in de beginfase, en meer mensen hun weg terugvinden.

Wanneer we de moed hebben de eerste verschijnselen in alle rust serieus te nemen en er niet voor weg te lopen uit angst. En mocht het proces zich toch doorzetten om dan liefdevol samen te leven en elkaar bij te staan in deze moeilijke jaren op alle mogelijke manieren.

Van 2005-2014 was Herberg Panta rhei in Neerkant de plek waar wij ons werk deden op deze wijze, totdat de inspectie kwam en ons de regels en protocollen van verpleeghuizen oplegde en niet bereid was kennis te nemen van of in gesprek te gaan over de essentie van onze manier van werken. Onze gasten zijn geïnterviewd en familieleden, artsen, directeur van de Provinciale Raad van Gezondheid  en de  medewerkers hebben hun ervaringen beschreven over de waarde van onze manier van werken.

 

 • Download

  Herberg Panta rhei: Herberg voor eigen -wijze mensen

  Indien je interesse hebt in het boek 'Herberg Panta rhei: Herberg voor eigen -wijze mensen', dan kun je het boekje bestellen via www.blurb.com of opvragen via Bureau voor Gezondheidsontwikkeling: stuur hiervoor een mail naar info@gezondheidsontwikkeling.nl. Het boek wordt je dan per PDF toegezonden.

  Ik heb interesse in het boek
  Herberg Panta rhei: Herberg voor eigen -wijze mensen